· Kde se vzalo, tu se vzalo…
Pro milovníky vín je to růžové fenomén. Nezasvěcení se domnívají, že růžové víno vzniká slitím červeného a bílého dohromady. Není tomu tak. Růžová vína se vyrábí z odrůd modrých hroznů. Ty se namelou a nechají odpočívat spolu s moštem, do kterého se uvolňuje barvivo ze slupek. Na rozdíl od vína červeného se stáčí už po pár hodinách právě proto, aby výsledek nebyl tak sytě červený, ale růžový.
· Padesát odstínů růžové
Odstín vína se odvíjí od vyzrálosti hroznů, proto je na trhu nepřeberné množství odstínů a tónů od světle růžové až po intenzivní růžovou.Víno nadchne především pro svou příjemnou ovocnou a květinovou vůni s širokou škálou podtónů a chuťově ladí s vůní, která bývá doplněna o zbytkový cukr, nebo svěží kyselinku.
· Kdo víno pije, ten dlouho žije
Růžová vína nepatří mezi ta, která by se měla archivovat, protože léty ztrácí svou lehkost a svěžest. Pít by se měla mladá, takže z letošního, nebo loňského ročníku. Odborníci doporučují teplotu mezi 8 – 12 °C. Je ideální na letní party, pikniky a grilování.
· Jakou vybrat sklenici
Každý nápoj se hodí podávat v určiém typu a tvaru sklenice. Na Rosé skláři vymysleli speciální sklenici, která svým tvarem připomíná otevřený tulipán. Ta má zvýraznit chuť i vůni. Pokud tuto sklenici doma nemáte, nevadí, může se podávat i ve sklenici určené na víno bílé.
· Ta nejlepší růžová vína
V prestižní pařížské soutěži Vinalies Internetionales bylo vyhlášeno jako nejlepší růžové víno Cabernet Moravia Rosé, pozdní sběr 2015 z vinařství Horák a řada dalších bodovala ve specializované soutěži Le Mondial du Rosé. Bez velkého zveličování tedy můžeme říci, že ta nejlepší růžová bína pochází z Moravy a Čech, tedy od nás.
Pokud jste ještě růžové víno neochutnali, ať už z jakéhokoliv důvodu, je nejvyšší čas ho vyzkoušet a udělat si názor. Třeba se stanete taky milovníkem tohoto výtečného nápoje.