Každý, kdo vlastní lednici a mrazák moc dobře zná situaci, kdy po příchodu z nákupu zjistí, že vůbec netuší, kam nakoupené potraviny uloží, protože mrazák i lednice jsou již v podstatě plné. Dalším pozoruhodným faktorem tohoto problému je, že většinou nezáleží, až tak na rozměrech oněch spotřebičů, protože ať už máte jen malý mrazák, který je součástí kombinované lednice nebo samostatný, stejně je vždy velký problém do něj cokoliv umístit.
Jak správně zamrazit potraviny?
Pokud se chcete vyhnout menším či větším zdravotním nepříjemnostem, je třeba dbát na dodržování alespoň základních pravidel týkajících se mrazení jídel. Mrazení je velmi efektivním způsobem uchovávání potravin, zároveň je rychlé, levné a například v ovoci a zelenině tak zachováte většinu vitamínů.
- Rychle
Tohle je jeden z nejdůležitějších bodů správného mrazení. Pokud chcete uchovat jídlo, co nejlépe, měli byste proces mrazení co nejvíce urychlit. Moderní mrazničky mají funkci rychlého zmrazování. Tuto funkci podpoříte tím, že budete jídlo zamrazovat po menších kouscích či balíčcích. Chcete-li zavařit právě dovařené jídlo, měli byste ho co nejrychleji zchladit, protože do mrazničky byste neměli nikdy umisťovat ještě horké jídlo, poté jídlo rozporcujte a zamrazte.
- Bez vzduchu
Nadbytečný vzduch je velkým nepřítelem pro mražené potraviny. Pokud je totiž v sáčku vzduch, ze zmrazené potraviny uniká voda a po rozmrazení bude oschlé. Proto potraviny, které ukládáte do mrazáku, balte co nejtěsněji.
- Ne příliš dlouho
Je mylná domněnka, že potraviny v mrazáku vydrží v dobré kondici navěky. Tak tomu určitě není, běžné suroviny jako je maso, ovoce atd. byste měli zpracovat ideálně do půl roku, nejpozději do roka. Mleté maso byste neměli skladovat déle než 4 měsíce. Pokud chcete mrazit houby, nejprve je poduste.
Jak získat co nejvíce prostoru v mrazničce?
Vracíme se k řešení problému uvedeného již v úvodu. Pokud opravdu často bojujete s nedostatkem prostoru v mrazáku, neuskladňujte jídlo v plastových krabičkách, nýbrž používejte sáčky s lepící lištou. Jejich použití je velmi jednoduché a praktické, navíc vás budou stát jen pár korun. Sáčky jsou navíc průhledné, takže dobře uvidíte, co jste zamrazili. Poté co do nich jídlo umístíte, odstraňte přebytečný vzduch a jednoduše uzavřete lepící lištou. Nepotřebujete žádné gumičky, svorky a jim podobné.