Tato rostlina se využívá jak v kuchyni, tak v léčitelství. A v obojím velice úspěšně. Jde o vytrvalou aromatickou bylinu, s dužnatými oddenky a neuvěřitelně krásnými květy. Květenství se u některých druhů tvoří na vrcholku stonku, u jiných, například Curcuma pseudomontana, která slouží i jako pokojová rostlina, vyrůstá přímo ze země a tvoří fialově růžové květy se žlutými podkvítky.
Rod zahrnuje více než 120 druhů a curcuma longa neboli kurkumovník dlouhý je z nich hospodářsky nejvýznamnější.
Kurkuma https://www.nakliceno.cz/kurkuma/ roste a pěstuje se na plantážích zejména v jižní Asii, v Indii, Indočíně, Nové Guinei, ale i v Austrálii (Curcuma australasica) a v malé míře i na jiných kontinentech.
Oddenek kurkumovníku dlouhého se používá jako koření, a to buď samostatně, anebo v různých směsích, především v kari koření (až 50% podíl). Má lehce štiplavou chuť a zemitě kořenitou vůni. Oddenky se po sklizni pečlivě vysuší a pak se melou na prášek, který má výrazně žlutooranžovou barvu.
Při vaření slouží koření kurkuma k dochucování pokrmů, a to především při přípravě exotických asijských jídel, avšak i polévek, omáček, ryb, rýže, aj. Jedlé jsou však celé oddenky – konzumují se jako zelenina, v salátech, anebo jsou součástí čatní.
V ajurvédské a čínské medicíně je kurkuma známá a používaná po tisíce let, a to hlavně pro své povzbuzující účinky, při horečce, kašli, astmatu (záznamy o jejím používání se dochovaly ve staroindických védách). To však není všechno – kurkuma působí protizánětlivě, podporuje krevní oběh, má příznivý dopad na trávení a je účinným antioxidantem. V Asii se navíc používá k barvení látek a ke zkrášlování.
Z oddenků rostliny se extrahuje kurkumin, který je využíván i u nás a v západním světě v lékařství a potravinářství (přídatná látka E 100) – barví do sytě žlutého https://www.databazeknih.cz/knihy/tajemstvi-zluteho-balonku-205773 odstínu.
Curcuma aromatica má kafrový odér a její využití je hlavně v parfumerii a přírodní kosmetice. V indické medicíně slouží jako tonikum a karminativum.